Две на всеки три домакинства в Гърция са в по-лошо финансово състояние в сравнение с преди шест месеца поради въздействието на пандемията от коронавирус върху икономиката, показва проучване на Intrum, цитирано от в. „Катимерини“.

67% са процентите на Гърция – подобно на Румъния – което е най-високият дял сред 24-те страни, които бяха изследваните от шведската компания за услуги за управление на кредити, далеч над средното за Европа от 48%.

Високата зависимост на гръцката икономика от туризма, сектор, който вече е силно засегнат от блокирането и се очаква да пострада и по-нататък, се крие зад високия процент на домакинствата, чиито финанси се влошават.

Дори страни с много повече случаи на коронавирус и десетки хиляди смъртни случаи, като Великобритания, Италия и Франция, показват по-ниски проценти (съответно 55%, 54% и 41%) от домакинствата, отчитащи влошаване на финансите си от шест месеца по-рано.

В Гърция не спазват мерките срещу коронавируса

Тази ситуация в Гърция ще доведе до увеличаване на дълга на домакинствата, намаляване на капацитета за спестяване и нарастване на заемите за покриване на задължения.

istock
istock

Ако оценката от изследването на Intrum се потвърдят от данните, може да се очаква нова дългова криза в Гърция в момент, когато за мнозина предишната криза не е приключила въпреки намаляването на лошите кредити и различните уреждания на дългове към държавата и осигурителните фондове.

Според проучването 61% от домакинствата в Гърция смятат, че сметките им растат по-бързо от доходите им. Това е вторият най-висок процент след Франция (62%), докато средният за Европа е 42%.

Гърция облекчава още рестрикции заради коронавируса

Въпреки че банковите депозити се увеличиха, тъй като опциите за пазаруване на хората бяха значително намалени по време на блокирането, тази тенденция се обръща поради увеличени задължения и по-ниски доходи. Следователно 52% от гръцките домакинства (четвъртият най-висок процент сред 24-те държави) казват, че спестяват по-малко пари в сравнение с миналото поради пандемията. Средната европейска ставка е 39%.

Друга тревожна констатация е, че 28% от домакинствата в Гърция казват, че прибягват до заеми, за да плащат сметките си, което вероятно ще доведе до порочен цикъл на дълга. В Европа средната ставка е 18%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg