Словения има най-бедния президент в Европа. По отношение на средните заплати, президентите на Украйна и Сърбия следват плътно като втори и трети най-бедни на континента. В цяла Европа държавните глави печелят 4,1 пъти повече от средния доход и струват на данъкоплатците 49,62 евро на час.
 
Това показва ново проучване на Slot.Day, което анализира средните брутни заплати, БВП на глава от населението и доходите на президентите в 31 страни в Европа. Изследователите са използвали последните налични данни от националните статистически служби и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), вариращи между 2022 г. и третото тримесечие на 2023 г. Данните за БВП са получени от Световните икономически перспективи на Международния валутен фонд (МВФ)., публикуван през октомври 2023 г. Прогнозите за приходите на държавния глава се основават на доклади на независими медии, национално законодателство, уебсайтове на правителството и президентството, отчети за приходите и официална правителствена комуникация.
 
Най-бедните президенти
 
Най-бедният президент в Европа живее в Словения. Президентът печели почти колкото всеки средностатистически служител в страната. Държавният глава има приблизителен брутен годишен доход от 44 701 евро, само с 3% по-висок от сегашната средна заплата в Словения – 43 342 евро. Един час от времето на президента струва на данъкоплатците 23,41 евро преди удръжки – едно от 10-те най-евтини почасови възнаграждения за президенти в Европа. Словения е страна със средно богатство, чийто БВП на глава от населението (32 350 щатски долара) е малко под средното за Европа от 34 710 щатски долара за 2023 г., според оценки на МВФ. Работата на словенския президент струва 1,5 от БВП на глава от населението.
 
Украйна има втория най-нископлатен президент в Европа в сравнение със средните заплати в страната. Въз основа на официално съобщение на правителството, брутната годишна заплата на украинския президент през 2023 г. е била само 8 134 евро. Това е най-ниското заплащане на всеки президент в Европа, което струва на украинските данъкоплатци само 4,26 евро на час преди удръжки, за да изпълнява всичките си задължения като държавен глава. Настоящият БВП на глава от населението на Украйна също е най-ниският в Европа, оценен на 5245 евро за 2023 г. Президентът печели само 70% над това.
 
Президентът на Сърбия е третият най-беден в Европа. С почасово възнаграждение от едва 10,77 евро преди данъци, държавният глава печели 20 564 евро на година. Това струва само 1,68 от средната заплата в Сърбия, оценена на 12 258 евро. БВП на глава от населението на Сърбия е осмият най-нисък в Европа (11 301 щатски долара).
 
Президентите на Литва и Черна гора получават под две средни заплати за страните си, докато тези в Хърватия и Молдова получават малко над това ниво. Финландия, Латвия и Босна и Херцеговина допълват топ 10 на най-бедните президенти в Европа. Финландия е единствената страна в класацията на Slot.Day, чийто БВП на глава от населението (54 507 щатски долара) е доста над средното за Европа (34 710 щатски долара).
 

Slot.Day
Slot.Day

Най-богатите президенти
 
Най-богатите президенти в Европа живеят в България, Словакия и Ирландия, ако съпоставим официалните им доходи със средните заплати.
 

Президентът на България е най-богатият в Европа спрямо средните доходи в страната. Местните медии в България изчисляват, че заплатата на президента е еквивалентна на 124 658 евро на година преди удръжки, включително 1,6% надбавка за стаж. Това е 10,1 пъти повече от средната заплата от 12 342 евро. БВП на глава от населението на България е 11-ият най-нисък в Европа, оценен на 16 087 щатски долара за 2023 г.
 
Макар и значително по-богата от България, Словакия дава на президента си 7,78 средни заплати. Това прави държавния глава на Словакия вторият най-богат в Европа с приблизителен брутен доход от 187 587 евро на година. БВП на глава от населението в Словакия (24 471 щатски долара) е с над 10 000 щатски долара под средното за Европа. Президентът печели 8,35 пъти размера на БВП на Словакия на глава от населението.

Голяма разлика в заплатите в частни и обществения сектор у нас

Президентът на Ирландия е третият най-богат в Европа спрямо средните заплати. Служителите на пълен работен ден в Ирландия са спечелили приблизително 47 967 евро през 2023 г., докато президентът е спечелил 6,91 пъти повече, общо 331 470 евро на година. Важно е обаче, че Ирландия е една от най-богатите икономики в Европа. С БВП на глава от населението от 112 248 щатски долара – най-високият от всички оценени европейски държави, нейният президент официално печели 3,22 тази сума. Следователно, в сравнение с БВП на глава от населението, заплатата на президента на Ирландия всъщност е в първите десет най-ниски спрямо общото богатство на страната.

istock
istock

Кипър и Швейцария имат следващите най-богати държавни глави в Европа спрямо средните заплати. Последният има и най-високото почасово заплащане за държавен глава в Европа, независимо от богатството на страната, оценено на 285,46 евро преди данъци. Средно президентите в Европа печелят 103 200 евро на година преди удръжки. Това струва 4,06 средни заплати, въз основа на средната оценка сред 31 държави, които имат президент, както е оценено в това проучване. Тяхното брутно почасово заплащане е средно 49,62 евро.

Майкъл Слот, главен автор и журналист в Slot.Day, коментира констатациите: „Докато ролята на държавния глава като цяло е много ограничена по отношение на властта, заплатите на някои президенти изглеждат непропорционални на тяхната реална натовареност, колко богата или бедна е страната и колко средностатистически граждани печелят. Разбираме, че заплатите на високопоставени служители са обект на разгорещен политически дебат, особено в по-малко богатите нации. Все пак силно насърчаваме повече прозрачност като знак за добро управление. „Ако заплатата на вашия президент е повече от четири пъти вашата заплата, време е да зададете някои въпроси. Ако е под това, те вероятно заслужават повишение, за да се изравнят с европейските си колеги.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg