Служители в държавната администрация, заемащи еднакви позиции, се оплакват, че получават различни заплати. За това сигнализира депутатът Любен Иванов от ПП-ДБ, като цитира сигнали на работещи в областните дирекции на Министерството на земеделието и на Фонд „Земеделие“.

Според него проблемът идва от това, че в различни периоди при първоначално назначаване на служители различни директори са определяли различни основни заплати на служители, заемащи еднакви позиции. Тези различия не са отстранявани през години и с процентните увеличения, разликите във възнагражденията им са станали фрапантни, посочва депутатът. Затова той пита земеделския министър Кирил Вътев дали има практика за определяне на различни основни възнаграждения в областните дирекции на министерството и на фонда.

В отговор министърът посочва, че изпълнителният директор на Фонд „Земеделие“ упражнява функциите по назначаване на държавните служители и е работодател в него. В областните дирекции пък тази функция изпълнява директорът на съответната областна дирекция.

Те имат оперативна самостоятелност да определят индивидуалните основни месечни заплати на служителите си при спазване на законодателството, обяснява Кирил Вътев. И допълва, че заплатите се определят в рамките на разходите за заплати, възнаграждения и задължителни осигурителни вноски по бюджетите на двете администрации.

Вдигат пенсиите и бюджетните заплати догодина

Индивидуалната основна месечна заплата зависи от професионалния опит на служителя и е в рамките на максималния и минималния размер на месечната заплата за съответното ниво и степен. За тези, които постъпват за първи път, и притежават определения с Класификатора на длъжностите в администрацията минимален професионален опит, тя се определя в рамките на първа степен от нивото на основната месечна заплата да длъжността, уточнява Кирил Вътев.

istock
istock

Той допълва, че индивидуалната месечна заплата може да се увеличава в следните случаи:

- При завръщане от отпуск за бременност, раждане и отглеждане на дете;
- След изтичане на срока за изпитване;
- При завръщане от отпуск или командировка, продължили над 1 година;
- При назначаване на друга длъжност в по-високо ниво на основната заплата.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg