Властите в редица европейски държави облекчават ограничителните мерки, въведени във връзка с пандемията от Covid-19.

Френският президент Еманюел Макрон огласи отпадането на още ограничения и обяви "първа победа" срещу коронавируса.  Той съобщи, че предстои пълно отваряне на кафенетата и ресторантите в района на Париж.

"Това не означава, че вирусът си отишъл и че можем напълно да се откажем от предпазните мерки. Ще трябва да живеем с него още дълго време, да спазваме социална дистанция. Лятото на 2020 година няма да бъде като всяко друго. Трябва да проучим развитието на епидемията, трябва да бъдем подготвени, в случай че тя се върне по-силна".

Вижте цените за почивка в 27 държави
 

В Австрия се  отменя задължителното носене на маски при посещение на магазини, ресторанти, хотели, музеи, училища и на религиозни служби. Работното време на заведенията за обществено хранене се удължава до 1 часа през нощта, а ограничението за групи е до 4 души.

Швейцария отваря границите си за европейски граждани от страните в Шенген. В списъка на рисковите държави обаче за момента остават тези, които не са част от зоната за свободно движение като България, Хърватия и Румъния, а също така и Великобритания. 

Германия отменя всички гранични ограничения. Отменят се и предупрежденията за пътуване в 29 европейски държави.

istock
istock

От днес в Италия на практика се отменя карантината, наложена на 10 март. Властите разрешават например отново да бъдат отворени театрите и кината, децата да заминат за летни лагери, да започнат работа СПА- комплексите.

Гражданите на Чехия могат да се движат свободно в страните от Евросъюза, без да е необходимо при завръщането си да бъдат под двуседмична карантина и да предоставят данни за отрицателен тест за коронавирус. Необходимостта от такива данни се запазва само за идващите от Португалия, Швеция и част от Полша, където епидемиологичната ситуация за момента остава сериозна.

Как се възстановява туризмът по света

Финландия и Норвегия отменят ограниченията за пътуване в страните в Северна Европа. Финландските власти освен това запазват забраната само за Швеция, а разрешават пътуванията и до балтийските държави.

Правителството на Нидерландия разрешава пътуванията с цел туризъм до 16 европейски държави.

Властите в Молдова отменят забраната за международните полети като част за облекчаване на мерките срещу коронавируса. Първите самолети ще бъдат по линията Кишинев-Минск.  В страната подновяват работа хотели и ресторанти.

В Грузия се възобновяват вътрешния туризъм и пътуванията с влак.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg