ОЛАФ иска България да върне 11,7 млн. евро, съобщава БНР. Европейската служба за борба с измамите е открила нарушения при използването на европейски средства по проекти, свързани с водната инфраструктура и третирането на отпадните води.

Става дума за разследване на няколко случая в Общността. Единият се отнася за въвеждането в експлоатация на местен проект в България, за който е станало ясно, че е приключен през 2012 г., но никога не е започнал да работи. Той е трябвало да пречиства и премахва заразни вещества от отпадните води, които представляват риск за общественото здраве и околната среда. ОЛАФ препоръчва България да върне по този проект 4.8 млн. евро.

Страната ни е в дъното на класация по ключови показатели за Европа

Във втория случай, след сигнал, ОЛАФ е разследвал пет големи строителни проекта и договор за надзор. По време на разследването е станало ясно, че са подадени фалшиви документи при възлагането и така се е стигнало до тяхното одобрение. По този случай се препоръчва в бюджета на ЕС да бъдат върнати 6.9 млн. евро и да започне съдебно разследване.

Останалите случаи са в Румъния и Унгария.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg