Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) иска България да възстанови 30 млн. евро в европейския бюджет, се казва в публикувания днес доклад на ОЛАФ за миналата година.

В документа се отбелязва, че службата е приключила разследването си по строежа на 377 къщи за гости, съфинансирани от Европейския фонд за развитие на селските региони и препоръчва на генералната дирекция за земеделско и селско развитие към Европейската комисия да бъдат възстановени 23 млн. евро.

Търсят 43 млн. лева от къщите за гости

От ОЛАФ уточняват, че става дума за измама, при която къщите не са използвани за целите, за които са отпуснати средства от еврофондовете, а именно подобряване на икономическата устойчивост на тези области, разкриване на работни места и диверсификация на икономическите дейности. 

istock
istock

Службата е открила и редица нередности по схема, финансирана от Европейския фонд за гарантиране на земеделието в България, която е трябвало да насърчи производството и рекламата на земеделски продукти като вина, череши и млечни продукти.

Разследването е установило, че изпълнението на всички 11 програми е дадено на един и същ икономически оператор, базиран в Гърция, а процедурата за избор на изпълнителя съществено се е отклонявала от изискванията за конкуренция. Разследването е показало, че средствата по програмите са силно завишени и има съществени разлики между цените по фактури от изпълнителите и подизпълнителите на услугите.

Затова ОЛАФ препоръчва във фонда да бъде възстановена сумата от 7 млн. евро. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg