"1-ви януари 2024 г. не е реалистична дата за влизане на България в еврозоната. Видяхме, че Румъния отложи този въпрос за 2029 г. и в това има много голяма логика".

Това мнение изказа пред БНР икономистът Стоян Панчев от ЕКИП.

Според него подготовката на страната ни за въвеждане на еврото не е добра:

"Имаме висока инфлация, висок бюджетен дефицит, ниско настигане на средните доходи в еврозоната, т.е. не изпълняваме част от условията. И самата еврозона не е в цветущо състояние. Имаме дългова криза, която става отново релевантна". 

Подготвят платежните системи за въвеждане на еврото

Не е подходящ моментът за въвеждане на еврото, категорично заяви Панчев и уточни:

istock
istock

"Не е моментът при такава обстановка - енергийна криза, война и т.н. - да сменяш паричната система, която 25 години работи много добре".

Красимир Катев, бивш заместник-министър на финансите, заяви, че България не трябва да се отказва от определената дата за влизане в еврозоната - 1-ви януари 2024 г.

"Дискусията дали да въвеждаме еврото е проведена отдавна и тя е решена. В обществото има консенсус за това. Това, че в момента се чува доста гласът на някои говорители, които и по някакви геополитически причини не искат България да се обвърже по-тясно с еврозоната. Те се подхранват, знам откъде, но не искам да го казвам".

Ще попречи ли трупането на дългове на приемането на еврото у нас

По думите на Катев въпросът е геополитически и с влизането в ЕС страната ни е подписала, че ще приемем и еврото като национална валута в един момент.

"Ние сме във валутен борд и консумираме директно политиката на еврозоната. Нашите лихви са като в еврозоната. но ние не се възползваме от привилегиите да сме на масата и да се чува гласа ни", подчерта той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg