Платежните и сетълмент системи в България продължават своето развитие, което има за цел, както въвеждане на съвременни технологични решения и гарантиране сигурността на платежния процес, така и подготовка за въвеждане на еврото в България. Това отчита Нина Стоянова, подуправител на БНБ, ръководещ управление “Банково”, в бюлетина на Асоциация на банките в България.

Важен проект, който стартира през миналата година и вече е в реална фаза, е за изпълнение на незабавни плащания в левове, при който трансакциите биват извършвани в рамките на 10 секунди, 365 дни в годината, 24 часа в денонощието. Близо 2/3 от клиентските сметки в България вече са достъпни за незабавни плащания, посочва Стоянова.

Крайният срок за миграция към новата платформа за незабавни плащания в левове е април 2023 г. Успешната реализация на тези проекти и широкото участие на банковата общност в тях са предпоставки за безпроблемна бъдеща миграция на всички клиентски плащания към плащания в евро, съобразно стандартите, приложими в еврозоната, категоричен е подуправителят на БНБ.

Как ще се обърнат заплатите и пенсиите ни в евро

В началото на тази година бе реализиран проектът за миграция на клиентските кредитни преводи в левове към стандартите на Единната зона за плащания в евро (SEPA). По този начин обработката на тези плащания премина от сетълмент, извършван в определен момент три пъти дневно към сетълмент през целия ден, в рамките на един час. Така, на практика клиентските преводи в левове вече изпълняват техническите и бизнес изисквания на стандартите за SEPA преводи, които се прилагат и за плащанията в еврозоната, допълва Нина Стоянова.

istock
istock

Българската народна банка, като регулатор и оператор на системния компонент TARGET2-BNB, оказва необходимото съдействие на “БОРИКА” АД в процеса на подготовка на оперираните от дружеството платежни системи за въвеждане на еврото и осигуряване на пълна достижимост за банките при изпълнение на SEPA клиентски плащания в евро през системата BISERA7-EUR, съобщава.

През октомври 2022 г. се проведе работна среща на подгрупа “Платежни системи и доставчици на платежни услуги”1, на която БНБ и “БОРИКА” АД разясниха въпроси, свързани с развитието на платежните системи в страната, в контекста на бъдещото въвеждане на еврото, уточнява подуправителят на БНБ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg