Португалия от 2024 г. вече няма да освобождава от данъци чуждестранни пенсионери, тъй като това допринася за поскъпването на недвижимите имоти в разгара на жилищната криза в страната. Това обяви премиерът Антониу Коща, цитиран от Франс прес.

"Запазването на тази мярка в бъдеще ще бъде равнозначно на удължаване на една несправедлива данъчна мярка, която не е оправдана и би допринесла непряко за скока на цените на жилищния пазар". Това заяви премиерът социалист вчера вечерта в интервю за Си Ен Ен Португалия, уточнявайки, че вече предоставените изключения ще останат в сила. 

Прието през 2009 година за чужденците, живеещи поне половината от годината в Португалия, това освобождаване от данъци  за период от 10 години, бе в сила до 2020 година. Оттогава новопристигналите чужденци можеха да се възползват от понижение на ставката в размер на 10 на сто. 

Защо България е пета сред най-добрите държави за пенсиониране в Европа

Мярката, станала в действителност ефективна след опростяване на процедурата през 2012 година, целеше да привлече чуждестранни капитали към страната, която тогава бе силно пострадала от дълговата криза. 

istock
istock

От мярката са се възползвали около 10 000 френски, британски и италиански пенсионери, установили се основно в района на Лисабон или в морските курорти на Алгарве. Те са помогнали за възстановяването на пазара на недвижими имоти.

Подобно на "златните визи",  предоставени на богати инвеститори от страни извън ЕС или данъчния режим, целящ да привлече "данъчни номади", мярката редовно се цитираше сред факторите, обясняващи скока на цените на недвижимите имоти. 

Между 2012 и 2021 година цените на жилищата в Португалия са нараснали със 78 на сто спрямо 35 на сто в целия ЕС, според проучване на Португалската фондация "Франсишку Мануел душ Сантуш" (Francisco Manuel dos Santos).

Предлагат допълнителни данъци в ЕС

През второто тримесечие на 2023 година средният наем е нараснал допълнително с 11 на сто на годишна основа, според официалните данни, публикувани миналата седмица.  

В този контекст хиляди португалци излязоха в събота по улиците на Лисабон и около 20 други града в страната, за да искат по-твърди действия от страна на правителството.

"Не крия, че изпитвам известно разочарование, да не кажа голямо разочарование, да констатирам, че реалността бе далеч по-динамична от капацитета ни за политически отговор",  призна премиерът във вчерашното интервю.

Португалското правителство прие неотдавна серия от мерки, целящи да спрат скока на цените на недвижимите имоти, предвиждащи края на "златните визи", или задължителното отдаване под наем на апартаменти, останали празни над две години в най-населените райони.

За да подпомогне близо 1 милион семейства, правителството е решило миналата седмица да позволи на кредитополучателите да се възползват от по-нисък данък за две години. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg