България заема 5-то място за най-добра държава за пенсиониране в Европа. Страната ни има най-ниските цени за жилища и разходи за живот. Като е на 4-то място по брой възрастно население. Това сочи проучване на www.movingtospain.com.

Португалия е на първо място. На второ място се нарежда Испания, а след нея - Италия. В проучването като определящи фактори са взети предвид продължителността на живота, разходите за живот, цените на жилищата, населението над 65-годишна възраст, безопасността, визовата достъпност, качеството на плажовете и здравеопазването.

Пенсионери търсят селски имоти в Гърция

Според бившия социален министър Ивайло Калфин тази класация не може да е валидна, ако пенсията се изплаща от България.

"Ако чужда страна я изплаща, един пенсионер може да живее спокойно у нас. Пенсионерите у нас вземат минимални заплати заради ниските осигуровки, това налага значително подпомагане от държавата, пенсиите се плащат от НОИ. В Ирландия всеки получава минимална пенсия, а оттам нататък както всеки се е осигурявал в частни фондове.

В Европа ниските пенсии осигуряват скромен начин на живот, но не е важно какъв е размерът, а за какво се харчи. В развитите държави пенсиите дори да са ниски, публичните услуги са на по-високо равнище, те помагат на възрастните да живеят нормално и да не харчат за това пенсиите си", обясни той пред NOVA NEWS. И допълни, че е възможно при пенсиониране човек да получава 70% от последната си заплата. 

istock

Икономистът доц. Щерю Ножаров от БСК смята, че икономиката ни догонва европейските нива.

България е на пето място в ЕС по привлекателност за пенсионерите

"Пенсиите и доходите са функции на икономическия растеж. Англосаксонският модел на пенсиите се финансира от данъците, а фирмите преценяват дали да плащат добавки. За България проблем е, че все повече пенсиите тежат в бюджета. Делът на ниските пенсии в пенсионния фонд намалява. 60% от пенсионерите получават минимална пенсия", заяви той. 

По думите му пенсиите са функция на качеството на образованието.

"Качествените работни места са високотехнологични, за да има такива, трябва да имаме добро образование. Пенсионната ни система е деформирана, трябва да се реформира. Трите стълба трябва да се види как функционират, те са на различен принцип. Първият работи на солидарност, другите два са капиталови. Фонд "Пенсии" не може да се самоиздържа. Трансферът от държавния бюджет с натрупвания ще е 60% догодина", подчерта икономистът.

Повече гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg