Румъния е все по-задлъжняла. Държавният дълг непрекъснато нараства през годините и вече премина прага от 700 милиарда леи, като достигна 50,1% от БВП. Това съобщава сайтът Зиаре, като се позовава на данни, анализирани от Профит.ро (Profit.ro). 

През февруари дългът на страната е 706,5 милиарда леи в сравнение с 695 милиарда леи (49,2% от БВП) през януари и 667,3 милиарда леи (47,2% от БВП) през декември. Нивото на задлъжляност зависи от развитието на номиналния БВП, от темпото на заемите, но също и от сумите, които трябва да се плащат през годината по дълговата сметка.

Как вървят наемите в големите градове в Румъния

Министерството на финансите взе много заеми през първите месеци на годината. Целта беше да покрие колкото се може повече, докато периодът на финансовите пазари е по-благоприятен, отбелязва медията.

istock
istock

Според закона за фискално-бюджетната отговорност правителството трябва да представи възможно най-скоро програма за намаляване на дела на дълга в БВП. Тя трябва да включва, но не да се ограничава, до мерки като замразяване на общите разходи за заплати в публичния сектор. 

Властите съобщиха, че когато прагът от 50% е бил превишен за първи път, не са се съгласили с подобен ход и предпочитат изход от тази ситуация чрез инвестиции и икономически растеж.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg