В Гърция ще спират помощите за скъпия ток по-рано от зимата. Очаква се повишаване на цените на парното и тока.

По препоръка на Европейската комисия и поради промяна на ситуацията на енергийния пазар Атина трябва да прекрати помощите за скъпия ток. Икономисти в южната ни съседка коментират, че независимо какво правителство ще се състави след изборите, Атина ще премахне тавана на цената на тока и няма да се удължи изплащането на помощи за домакинствата и за компаниите.

Под 1000 евро са депозитите на над 70% от гърците

Преди края на мандата си министърът на енергетиката продължи помощите до септември с тенденция да се изплащат и  до края на годината. Гърция е в групата на онези европейски страни, които успяха да намалят консумацията на електроенергия над 10%.

Опозицията предлага да се увеличат данъците на компаниите, производители на електроенергия, поради високата им печалба. Гърция призова европейските страни да използват по-активно въглеродния пазар на Общността за допълнителни приходи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg