Законът за еврото може да бъде гласуван до края на лятото, заявиха от Министерството на финансите. Темата коментираха икономистите Михаил Кръстев и Румен Гълъбинов пред NOVA NEWS.

Кръстев каза, че този Закон е един от поредицата нормативни актове, които трябва да бъдат приети, за да може България да превалутира и да премине към използването на единната европейска валута.

Гълъбинов каза, че Законът за еврото е готов и е последната законодателна промяна, която трябва да бъде гласувана.

S&P с прогноза кога приемаме еврото

Кръстев смята, че все още не сме покрили критерия за ценовата стабилност и заради това предстоящият конвергентен доклад ще бъде негативен.

Той е на мнение, че докато се съсредоточаваме само върху инфлацията е възможно да не покрием други критерии, като например бюджетния дефицит.Кръстев посочи, че бюджетът за 2024 г. е гласуван с неправилно разчетени критерии и прогнози, и има неизпълнение в приходната част.

Гълъбинов е на мнение, че сваляме ускорено инфлацията, но не ни достигат 3 или 6 месеца, за да сме в синхрон с Маахстрийския критерий.

Двойни ли са цените в Хърватия след приемане на еврото


Той посочи, че България може да поиска нов допълнителен, извънреден доклад, само за инфлацията в следващите три месеца, тъй като изискванията по Маастрих ще бъдат изпълнени по макроикономическите показатели. По повод бюджетния дефицит експертът посочи, че ще стане ясно дали ще има актуализация на бюджета, така че да се вмести той в 3% дефицит.

Гледайте целия разговор във видеото. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase