Идеята за някакви супергерои - висококвалифицирани кадри с ниски заплати - е просто една мечта на българския бизнес. Но не е само на българския. Забелязваме абсолютно същите тенденции в страни като Германия.

Това каза за БНР финансовият анализатор Емил Хърсев в коментар за очакванията на бизнеса за 2020-а година.

Според него изненадващо близки са стойностите на очакванията на българските и на германските бизнесмени - абсолютно същите проблеми, с изключение на широко раздутия книжен тигър на корупцията, която за България се преекспонира, а за Германия се държи плътно под килима от години.

Очакванията за предстояща криза

Koи са 3-те финансови капана, в които попадат по заможните хора у нас

„Мисля, че в България стагнация няма да има. Нищо не го показва. Тук се внася това усещане от Европа. Имайте предвид, че над 80% от бизнес новините са просто взаимствани, копирани от европейски източници. Аз мисля, че тези процеси изобщо няма да дойдат. Ние имаме доста отчетлив растеж… Методологията на МВФ, внедрена през 90-те години във всички европейски страни, трайно подценява ръста на БВП на страните в периферията, но това е въпрос на измерване. България е сред най-бързо растящите икономики в ЕС. Стагнация можем да очакваме в Южна Европа, дори в Централна Европа, но в България сме много далече от данни за намаляване на производството. Не очаквам стагнация, но очаквам едно по-трудно, по-несигурно, по-хаотично развитие“.

istock
istock

Усещането за липса на работна ръка е невярно

Какви са истинските причини за сивата икономика

„Работната ръка в България е в една голяма част мобилна. Тя шества по цяла Европа - близо един милион души, които при по-добри условия на заплащане и реализация в България, спокойно биха потърсили работното си място и у нас“.

Няма да почувстваме осезаемо икономическия растеж

Българският народ, според Хърсев, не показва данни да чувства, включително 10% повишение на дохода като значимо и осезаемо. Но статистиката на домакинските бюджети много ясно го показва, уточни експертът.

Кои и колко работят, но не свързват двата края

"Имаме увеличение на потреблението в натурален измерител – килограми месо, плодове, което е значително - едно от най-бързо растящите потребления в Европа“, добави той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg