България е най-добрата страна на Балканите за живот и работа на чужденци и за малко не влиза в първата десетка в света.

Страната ни е класирана на 11 място, съобщи БГНЕС.

За шеста поредна година анализаторите на "ИнтерНейшън", най-голямата в света общност на експати (хора, които по една или друга причина не живеят в страната си), наблюдават живота на чужденците в чужбина. 

В края на всяка година те публикуват рейтинг на страните по популярност сред чуждестранните специалисти.

Подготвят платформа за бъдещо търсене на специалисти


В актуалното изследване са взели участие над 20 000 души. Анализаторите съставят класацията като вземат предвид ключови показатели, сред които са качеството на живота, условията за адаптация, работата, семеен живот, финансово положение.

Палмата на първенството е за Тайван. На второ място в класацията за 2018 г. е Виетнам. Третото място е за Португалия. Над половината от експатите планират да останат в там завинаги.

Трима от 10 експати живеят и работят в Германия, САЩ, Великобритания и ОАЕ. Гърция е на дъното на класацията.

Работодатели искат облекчаване на правилата за наемане на чужденци

istock
istock

Германия, въпреки че влиза в списъка със страни с най-голям брой работещи и живеещи чужденци, заема едва 33-о място в актуалния рейтинг. А на дъното са Гърция и Турция, които са съответно 57-а и 60-а. Сърбия дори не е включена в изследването.

Ню Йорк и Париж не са фаворити

Нашенци счупиха рекорда по изпратена сума към родината

Тайпе, Куала-Лумпур и Хошимин са получили най-висока оценка сред експатите. За най-добър германски град за живеене и работа е признат Аахен, който е на 11-о място в общия рейтинг. Причините са, че там чужденците получават високи заплати и имат относително ниски разходи за живот. Що се отнася до културата на гостоприемство, Аахен не е лидер.

На дъното на рейтинга са такива мегаполиси като Рим (81 място), Милано (80), Париж (78), Сан-Франциско (77), Лос Анджелис (76) и Ню Йорк (74). От руските градове най-висока оценка в класацията е получила Москва, която се нарежда на 54-о място. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg