13 586 тона сирене с растителни мазнини е произведено от мандрите у нас през миналата година, показват данните на земеделското министерство.

Количеството е приблизително същото като за 2021 г., когато в магазините са продадени 13 939 тона.

Все пак сме далеч от пика в производството на фалшиви сирена - през 2016 г. сме изяли 16 231 тона имитиращи сирена, през 2017 г. - 14 699 тона.

Само за първите два месеца на тази година потребителите са изяли близо 2 тона фалшиво сирене. В същото време цените на имитиращия продукт са наполовина на тези на истинското сирене, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища.

Сиренето с палма се продава по 5,15 лева за кг на едро, а истинското – 11,27 лева за кг на едро.

Въпреки драстичното поскъпване на млечните продукти, производството им расте, показват данните за дейността на млекопреработвателните предприятия.

Фалшивото сирене наполовина по-евтино от истинското

През януари мандрите са произвели над 6300 тона сирене от краве мляко, докато миналата година производството е било 5969 тона. С 200 тона повече е излязлата продукция през януари тази година.

istock
istock

Увеличение има и при маслото и киселите млека. За разлика от тях обаче намалява производството на пресни млека, като една от причините е драстичното поскъпване на продукта, от което и по-слабото му търсене. Най-големият спад в производството е през януари тази година, когато са произведени 4663 тона пресни пакетирани млека, докато през 2022 г. количеството е било близо 5,5 хиляди тона.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg