Българското агнешко в момента може да се намери на цена между 20 и 29 лева за килограм - зависи от населеното място и каква е разфасовката.

Във фермите на живо тегло цената се повиши между лев и два, а в магазините до 4 лева.

70% от месото за Великден извън София се пазарува директно от фермите.

Това съобщи пред БНР-Радио София съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

БАБХ откри агнешко без установен произход за продажба във Велинград

По думите му, и тази пролет може да останат непродадените агнета, ако се допусне дъмпинг.

„Има сигнали, че се внася агнешко месо с червен печат от Северна Македония, но после отива в кланиците. И там печатите се пренабиват. Като страната не е в ЕС, там може да не спазват изискванията при отглеждането и третирането на агнешкото“, допълни Караколев.

istock
istock

Той отбеляза още, че в България се отглеждат достатъчно агнета за вътрешния пазар. Ако реализацията им е пълна, това ще даде стимул за разрастване на производството. Но почти нямаме къси вериги на доставка.

Има ли вносно агнешко на пазара, което се продава за българско

„В момента сме разграден двор, внасят се продукти отвсякъде. От това страдат българските производители – отбеляза още производителят. – Трябва да има много повече практики за контрол и защита от страна на държавата.“

В пазарна икономика трудно се въздейства върху цените. От фермите до магазините те могат да станат двойни, съгласи се Караколев. И препоръча на потребителите да пазарувате от самите ферми.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg