Невъзможно е да има спекула у нас с цените на свинското. Почти всяка година през лятото цените на свинското са се увеличавали, както и тази година. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

„Има достатъчно обективни фактори за това – поскъпване на електроенергия, на горива, на заплати. Но искам да ви кажа нещо, което считам за най-важно и това не е цената на свинското. Най-важното е, че земеделски производители, които прекратяват работата си във фермите и ги ликвидират, земеделски производители, които си ликвидират градините, поради нерентабилност и неконсолидираност на агрохранителната верига, не остават в България, а заминават в чужбина“, съобщи Вътев и подчерта, че това е най-страшното, което всички трябва да проумеем и да обърнем нещата, и наистина да направим земеделието и храните в приоритетен за страната отрасъл, за да спре изтичането на хора.

Ядем рекордно скъпо свинско у нас

Земеделският министър отбеляза, че не може да познае каква ще бъде цената на свинското месо наесен.

„За съжаление, нямам нито едно основание да ви кажа с колко процента ще се понижи цената или как ще се промени, това го определя пазарът“, добави той.

„Какво се случва в едно от звената ще го разглеждаме само през оценка на цялата агрохранителна верига, така че ако поискат, ще бъдем задължени да пуснем подобна проверка и по агрохранителната верига на месото от рафта до фермата", добави Вътев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg