Цените на храните ще се понижават постепенно и под въздействието на пазарни фактори, а не заради държавната намеса. Това ще се случи много скоро и индикациите за този процес вече са налице. Сред тях са поевтиняването на суровините и на горивата, както и на политиката по компенсирането на разходите за електроенергия. 

Това коментира пред БНР Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, което обединява големите търговски вериги. Според него всякакви опити за намеса на пазара ще генерират още по-висока инфлация.

Масирани проверки в магазините за високи цени

След като правителството обяви, че ще предприеме мерки за ограничаване цените на храните, в това не повярваха нито потребителите, нито производителите и търговците. Защото за всеки е ясно, дори и за властта, че всяка намеса на свободния пазар може да доведе проблеми, но не и да ги реши

istock
istock

Тогава и министърът на икономиката Никола Стоянов обяви, че няма как да става дума за таван на цените и започна да говори за електронна платформа за повече прозрачност, законови промени и контрол. А от Сдружението за модерна търговия, което обединява големите вериги хипермаркети, излязоха с позиция за популистка риторика.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg