Няколко агенции в момента извършват масирани проверки на търговските вериги заради увеличаващите се цени на стоките. Служебното правителство обяви, че ще се бори с нелоялните търговци чрез платформа за обмен на информация за случващото се на пазара, предава Нова телевизия.
 
Първите краставици от оранжериите на Веселин Велев ще излязат след две седмици, но на цена, по-висока с един лев от миналата година. Причината – увеличените разходи за производството. „Най-голямото перо, което вдига себестойността, е отоплението, горивото - дали си на въглища, дали си на газ, дали си на пелети, торове, препарати”, споделя земеделският производител. Така килограм краставици от производителя на едро става 5 лева. 

Веселин Велев обаче твърди, че това не е спекула, а реална себестойност. „Спекула от наша страна няма. Ние не можем да контролираме търговците по веригата колко си слагат надценка. Там е проблемът. Вероятно 7 лева до крайния потребител и нагоре”, коментира той.
 
По пътя от оранжерията до сергията на пазара марулите от 60 стотинки скачат двойно.
 
Васил Василев има мандра. Обяснява, че фуражите и енергийните разходи са скочили с 50% само за една година. А това рефлектира върху цената на суровото прясно мляко, което фермерите продават за по един лев на литър. За килограм сирене са нужни 7 литра прясно мляко.

Защо скочи цената на яйцата

Но има опаковка, заплати, производствени и енергийни разходи, транспорт. Така килограмът на сиренето става 15 лева, изчислява производителят, а на кашкавала - 25 лева.

istock
istock

От производителите се насочваме към големия хранителен магазин с въпроса при тях ли е спекулата. „Не е при нас, не е при дребния търговец. При нас стоката идва всеки ден с различни цени. Спекулата не е при дребния търговец, тя е на по-високо ниво”, заяви Дафинка Дългърова, която е собственик на хранителен магазин. Твърди, че продава с надценка между 10 и 20%.
 
И макар, че никой в търговската мрежа не признава за спекула, то потребителите я усещат по джоба си. Контролните органи твърдят, че проверките продължават, а уличени в спекула до момента няма.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg