Нека не използваме думата спекула. Такова понятие няма в законодателството. Това заяви председателят на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата Владимир Иванов в студиото на Нова телевизия. „Говорим за некоректни действия от страна на търговци.

Винаги в такива времена има хора, които искат да забогатеят по неправилния начин. Ако искате може да продавате олио и за 30 лв., стига да има кой да го купи. Трябва обаче всичко да е осчетоводено”, обясни още Иванов.

По думите му пазарът у нас е високо конкурентен и в момента органите по контролните дейности работят максимално.

Винаги в такива времена има хора, които искат да забогатеят по неправилния начин, както и да скрият данъци, но и това е нормално, стана ясно от думите на Иванов, който поясни, че това е въпрос на контрол и са некоректни действия от страна на търговци, а не спекула.

Нинова нареди строг контрол срещу спекулата при антикризисните мерки

В момента всички контролни органи на държавата работят на максимално натоварване.

Един търговец, ако сложи висока цена на продукт с цел повече печалба, няма как по закон да бъде санкциониран, но може да бъде проверяван за всичко, свързано с бизнеса му, призна и вече бившият шеф на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

istock
istok

От 28 май глобите за нелоялни търговски практики, които КЗП може да налага, скачат от 30 000 на 50 000 лв. Като пример за нарушение, за което може да се наложи такава глоба, Маргаритов посочи търговски обект, който е подвел потребителя за промоция, а такава реално няма.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg