Честита Баба Марта и честито Национално координационно звено с председател вицепремиерът Христо Алексиев, каза служебният премиер Гълъб Донев преди началото на днешното правителствено заседание.

"Днес ще подпиша заповедта, с която официализираме и възлагам на участниците в координационното звено да изготвят механизми за наблюдение и контрол на образуването на цените на хранителните стоки на българския пазар и да предложат мерки в съответствие с националното и европейското законодателство. Звеното работи от началото на февруари тази година", припомни Донев. 

30% от търговците очакват ръстът на цените да продължи

Той посочи, че поскъпването на храните е чувствителен въпрос, даже болезнен за голяма част от хората в България. Донев подчерта, че в резултат от усилията на правителството от последните седмици, излизат на светло някои нелоялни търговски практики, свързани с образуването на цените.

„Заради спекулациите по темата спекула отново ще уточня, че Националното координационно звено предлага мерки за овладяване на цените, които следват пазарните принципи, особено прозрачността и реалната конкуренция“, каза премиерът.

istock
istock


Той информира, че от началото на февруари, когато е провел среща с министри и шефове на агенции и комисии, темата за цената на храната се е превърнала в особено "вкусна за всички".

Събират данни за цените на над 20 основни храни зад граница

"Някои откровено злоупотребиха, като си приписаха заслугите за падане на цените или като използваха цената на сиренето, за да отклоняват или привличат вниманието на публиката", посочи Донев. Той припомни какво казва народът в подобни ситуации – "приятелството си е приятелство, но сиренето е с пари".

Служебният премиер изтъкна, че в търсенето на решение разчита на партньорството на търговските вериги, с които правителството не води война, а разговор.

"Разговор, който започнахме още миналата есен", каза Донев. Напоследък той забелязва движение на някои цени на храни надолу, обозначени като трайна промоция, което премиерът разчита като знак за преосмисляне на методите за образуването на цените в търговските вериги на храните. 

Предстои ни да поканим на следваща среща представители на търговските вериги, като в нея ще вземат участие и производителите. Със сигурност има какво ново да си кажем, каза още служебният премиер Гълъб Донев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg