"Как така цената на даден продукт нараства двойно повече по пътя до търговеца. Някой някъде крие или злоупотребява с монополното си положение". Това заяви пред БНР доц. д-р Славчо Петров - председател на  Федерацията на независимите синдикати в хранително-вкусовата промишленост към КНСБ.
 
Според него ако има повече от 25-30-40% надценка - това е спекула. Той е категоричен, че търговската надценка трябва да е регламентирана. Трябва да има таван на надценките, не таван на цените, обясни синдикалистът в интервю за предаването "Преди всички".
"От близо месец дискусии стана ясно къде е заровено кучето. Фермерите казват колко им струва млякото, на каква цена го продават, преработвателите казват на каква цена го изкупуват, на каква рентабилност работят, оттам нататък търговските вериги се крият зад търговската тайна и не посочват никакви цифри. Някой да обясни - след като търговските вериги не казват какво наслагват по веригата на доставките, та цената на крайния продукт да е с 40-50-60, понякога до 100% надценка" коментира доц. Славчо Петров.
 
Той подчерта, че има най-различни клаузи в договорите, които производителите са длъжни да спазват. Ако не са ги приели, те просто не им продават продукцията.
 
Петров посочи какво му е казал производител по въпроса за договорите - "Ако аз откажа условията на големите търговски вериги да продавам при тях, аз трябва да намаля производството с 1/3 и да съкратя 1/3 от служителите".

Предлагат нови мерки за сваляне на цените

По думите му делът на големите търговски вериги се движи между 50-60% до 80% за някои от продуктите. Това привилигировано положение им дава възможност да залагат най-различни изисквания в договорите, които доставчиците и преработвателите са длъжни да спазват, отбеляза доц. Петров и добави, че в тях има скрити детайли.
 
В договорите има клаузи, които разпореждат, че ако продаваш даден продукт на 10 лв. във веригата, то нямаш право да продаваш на други оператори на по-ниска цена, даде пример той.

istock
istock

Според него тези договори трябва сериозно да се прегледат от юридическа гледна точка. По думите му в тях няма равнопоставеност. "Някой трябва да мисли за закона, за българските производители и за земеделието", категоричен бе доц. Петров.
Производителите са недоволни, потребителите са недоволни, само веригите мълчат, добави той.
 
Относно контролните органи синдикалистът подчерта: "КЗК и НАП мълчат. /.../ БАБХ - къде са и те, и НАП - къде е връзката качество - цена".
"За съжаление, не тая надежди, че със сегашните проверки ще се получи някакъв положителен резултат за потребителите и производството, изказа мнението си той и добави: "Трагичното е, че никой не смее и всичко минава през мантрата "пазарна икономика". Държавата и нейните контролни органи са за това".
 
"Опасявам се да не е поредният предизборен фишек. Като минат изборите, ако някой се засили в парламента да продължи тази дискусия и най-вече да реши този проблем - бих бил обнадежден, но засега не съм", заключи доц. Петров.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg