Храните поскъпнаха с 25 % за една година. Това показват данните на Националната статистика спрямо миналия януари. Инфлацията на щанда при хранителните продукти е най-голяма, а една трета от доходите на домакинствата у нас отиват именно за основните стоки за трапезата.
 
Заради ръста на цените в търговската мрежа вече се отчита и намаление на потреблението на хляб и тестени изделия, както и на месо и плодове. А държавата започна проверки за необосновано вдигане на цените.
 
С най-голям ръст на щанда са млечните продукти и яйцата. През последната година на едро потребителската кошница, в която влизат 27 продукта, е поскъпнала от 91 на 112 лв.
 
За да провери колко струват основните продукти у нас и в още няколко европейски държави – екип на NOVA сравни цените в България, Испания, Великобритания, Румъния и Гърция. В списъка влизат 10 от основните хранителни стоки, които потребителите купуват.

Повече ли плащаме в магазина от европейците

Сметката показва, че продуктите от списъка струват най-скъпо у нас и в Испания – около 60 лв. При съседите - съответно 54 лв. в Румъния и 50 лв. в Гърция. Най-евтино пазарът с 10-те стоки от малката потребителска кошница ни излезе във Великобритания - 47 лв.
 

istock
istock

Търговците на дребно у нас обясняват по-високите цени на някои от стоките у нас - както с по-високия ДДС при храните, така и с по-скъпия транспорт – за да достигнат от производителите в Европа до рафтовете у нас.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg