Расте цената на зехтина. Със 120 процента е поскъпнала тазгодишната продукция в Гърция в сравнено с година по-рано. Количествата обаче непрекъснато намаляват. Производителите разказват, че нямат продукция, а всичките тези проблеми водят до злоупотреби и фалшификации. Така избирайки зехтин от магазина, може да се окаже, че сме се снабдили с много по-различен продукт, съобщава Нова телевизия.
 
За да познаваме истинския зехтин са нужни много знания, опит и време. И пак можем нещо да пропуснем, разказва Папуцис Янис - производител на зехтин в Серес.

"Има някои традиционни методи, популярни са някои техники, но истината е, че един зехтин може да се докаже, че е истински само ако мине лабораторен анализ, Иначе някои го познават по цвета, по миризмата, по вкуса, но това обикновено е трудно. Много често производителите слагат зехтина в тъмни съдове, за да не се влия потребителя от цвета. Но според мен и това не е истина – че хубавият зехтин задължително е с тъмен цвят. Едно е сигурно, ако цената е много ниска, значи има нещо съмнително", споделя той.
 
У нас тези техники за разпознаване са непопулярни. Случая с фабриката с фалшив зехтин в Солун кара хората да са по-внимателни, но нищо повече.

Иззеха от магазините стотици литри зехтин

"Олио смесено със зехтин продават за зехтин, но аз няма да го разпозная. Иначе ползвам зехтин, но може би мога да го различа по гъстотата", обяснява купувач. За мнозина е трудно за разпознаване, защото всички цветове са еднакви. А зехтинът не спира да вдига цената си. В Гърция той гони рекорди.
 

istock
istock

"В момента в Гърция производствената цена на зехтина приблизителнo e 8-9 евро, след това до търговеца стига на около 10 евро, a после до супермаркета ще мине през още две ръце и ще поскъпне още за крайния потребител. Цената от миналата до тази година е почти 100% по-висока и причината е, че тази година няма производство", казва  Янис .
 
А намаленото производство гарантира повишаване на цената. Което е повече от ясен знак - има черен пазар.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg