Пореден скок в цената на яйцата. На места стойността на брой стигна до 80 стотинки. На какво се дължи поскъпването и накъде ще се движи цената в следващите месеци?

От януари 2022 г. цената на яйцата е скочила с 80%, а на места - дори със 100. Няма яйце под 50 стотинки на пазара, независимо откъде е внесено, каза Иван Тодоров от Асоциацията на земеделските производители. Според него фуражите също са поскъпнали двойно.

Какви са надценките на храните в търговските вериги

"Във фуража влизат доста компоненти - не само зърнени култури, но и добавките към тях - витамини и минерали. Неколкократното поскъпване на електроенергията и горивата е сред причините за ръста на себестойността на фуражите. Цената на яйцата при производител е нараснала за година с не повече от 15-16% или 35 стотинки. Спекула при производителите няма, нито картелни споразумения или задържане на стоката", обясни той пред NOVA NEWS

istock
istock

Собственикът на предприятие за яйца Иван Ангелов също категорично отрече, че причината за високите цени е спекула.

Защо скочи цената на яйцата


"Работим в отворен пазар. Ако някой си позволи да заложи на спекула, ще има покупки от други държави. Има по-малък брой животни, оттам - и по-малко яйца. През 2022 г. България е произвела с 6,6% по-малко яйца", посочи той. И допълни, че няма основания да се вдигнат цените за Великден.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg