Седмица след като Европейската комисия (ЕК) одобри включването на "Българско кисело мляко" като защитено наименование за произход (ЗНП), от пресслужбата на изпълнителния орган на Европейския съюз съобщиха, че в списъка с 1648 вече защитени земеделски продукта ще бъде добавено и 'Българско бяло саламурено сирене".

Пускат на пазара до месеци защитеното кисело мляко

В съобщението на ЕК е посочено, че "Българско бяло саламурено сирене" / Bulgarsko byalo salamureno sirene е ферментирал млечен продукт, произведен от пълномаслено краве, овче, козе, биволско или смесено мляко с добавка на закваски, съдържащи Lactococcus lactis subsp. lactis и Lactobacillus casei, както и симбиотични закваски от бактериите Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, получени чрез подсирване с мая за сирене, преминали необходимата обработка, отлежали в саламура и са предназначени за консумация.

Списъкът на всички защитени географски означения може да бъде намерен в базата данни eAmbrosia. Повече информация е достъпна онлайн на Quality Schemes и на портала GIView.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg