Етикет с информация за срока на годност и производителя вече ще се слага и на храни, които се предлагат в заведение за обществено хранене без предварително опаковане, или при доставка за вкъщи.

Подобен етикет ще трябва да се сложи или в близост до насипната храна, при доставка на храната за вкъщи или при поискване от клиента.
Това предвижда проект на Наредба за предоставянето на информация на потребителите за храните, качена за обществено обсъждане.

Обозначаване на партидата на храната няма да се изисква за селскостопански продукти, които се продават или доставят в пунктове за временно складиране, обработка или опаковане, когато се транспортират до предприятия за производство на храни или пък подлежат на незабавна преработка в производствено предприятие, пише още в наредбата.

Подобно е изискването и към предлаганите храни за продажба на краен потребител без предварително опаковане, или когато храните се опаковат по искане на потребителя или са предварително опаковани за незабавна продажба. Партидата няма да се пише и върху опаковки, чиято най-голяма страна е с площ до 10 cm2. Порциите сладолед също няма да се маркират с партида.
 

istock
istock


По-строги изисквания към имитациите на млечни продукти

Когато на етикета е поставен срокът на минимална трайност или обозначението „ИЗПОЛЗВАЙ ПРЕДИ“, последвано от конкретна дата, отново има изключение за писане на партидата.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg