Хлябът ще поскъпва, заяви Мариана Кукушева – председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

По думите ѝ причините са комплексни – от тол таксите, през евентуална лоша реколта до поскъпването на тока и газа.

„Ние не участваме в никакви стачни действия, защото оставяне на населението без хляб в пряк превод значи обявяване на военно положение.

При нас нещата не са толкова пряко свързани с възможността да се включим в активни действия, изразяващи недоволство, но категорично трябва да кажем, че ситуацията е напрегната.

Очакванията за отразяване на тол таксите върху цените на насъщния са много тревожни“, каза тя пред БНР.

„Нямаме ясна представа какво ще струва това за нашия бранш, тъй като всеки хлебопроизводител има собствен периметър, в който доставя своята суровина и превозва допълнителната суровина – тя не беше включена в таблицата на Световната банка.

Световната банка някак много наизуст беше определила някакви 2 стотинки на бройка хляб, като се базираше на цени на основни суровини от преди 3-4 години. Неактуалността на тези изчисления ни прави тревожни и неустойчиви в икономическо развитие“, посочи Кукушева.

istock
istock

Тя обаче не се ангажира с точни изчисления за поскъпването на хляба в следствие на тол таксите.

В хлебопроизводството има огромен сив сектор, припомни тя и уточни, че въвеждането на такива тежки, донякъде и рестриктивни мерки спрямо изрядните бизнесоператори би довело до увеличаване на сивия сектор. Той е този, който не плаща задължения и данъци“.

Хлябът от сивия сектор все повече навлиза в детските заведения

Като друг голям проблем Мариана Кукушева посочи сушата. „Сушата рискува правилното развитие на зърнените култури. Липсата на сняг води до невъзможност растенията да създадат своя силна коренова система.

Очакваме, че не малко площи в България ще бъдат разорани напролет, когато се установи какви са щетите“, каза експертът.

И все пак тя е категорична, че няма никаква опасност България да остане без пшенична реколта.

Оскъпяването на хляба и на всички останали стоки и услуги в страната се диктува и от очакваното повишение на цената на енергията за бизнеса, на газа, на новата минималната заплата, покачването на цената на нощния труд и т.н.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg