Ръженият, ръжено-пшениченият и пълнозърнестият хляба вече ще се правят по стандарт.

Предстои следващата седмица трите стандарта да бъдат одобрени от Българската агенция по безопасност на храните.

Новите стандарти ще влязат в сила от началото на следващата година.

Очаква се от тогава родните хлебопроизводители да започнат производство на трите вида хляб по новите стандарти и те да се появят в магазина.

Махат качествените храни от училищата

Досега утвърден стандарт „България“ има за белия, типовия и хляба „Добруджа“, както и за три типа брашно.


Той влезе в сила от април 2011 г. и беше разработен от работна група в която участваха експерти от Българската агенция по безопасност на храните, производители, технолози и др.

istock
istock

Стандартите предвиждат хлябът да се произвежда в три грамажа: 500гр., 650гр. и 830 гр. и да  се предлага опакован и неопакован. Срокът на годност на трите вида хляб е две денонощия.

Хлябът от сивия сектор все повече навлиза в детските заведения

На сайта на БАБХ има списък на одобрените предприятия, които ще произвеждат брашно и хляб по Утвърден стандарт “България”.
Хлябовете, които носят печата стандарт „България“, трябва да отговарят на точно определени изисквания.

Те не съдържат никакви консерванти и добавки. Техните рецептури са прости – съдържат брашно, квас или мая, щипка сол за стабилизатор на химичните процеси и вода.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg