Рекордно се качва цената на газа. Как това ще се отрази на цените на стоките и услугите, които и без това са значително повишени от началното на пандемията?

В ефира на "Социална мрежа" по NOVA NEWS коментираха икономистът Румен Гълъбинов и Богомил Николов, председател на Асоциация "Активни потребители".

За какво най-често харчим парите си

"Тенденцията за повишаване на цените ще продължи още пет-шест месеца, считано от днес", прогнозира Гълъбинов. 

Той добави, че няма да има сектор, който да не бъде засегнат от поскъпването на газа, петрола и въглищата. Гълъбинов обаче подчерта, че не може да се говори за задаваща се Виденова зима. Той е убеден, че има начини за смекчаване на последиците от високата инфлация, като даде пример с редица европейски страни, където те се предприемат - енергийни помощи, намаляване на ДДС за определени дейности и услуги.

istock
istock

"Някои храни показаха още преди месеци, че инфлацията расте, сега във всеки сектор има такъв растеж", каза в предаването Богомил Николов, председател на Асоциация "Активни потребители". 

Според него потреблението неминуемо ще намалее. За Николов е резонно да се намали ДДС за някои храни, лекарства и книги, за което се говори от години.

Целия разговор гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg