В периода от 2020-2022 г. се наблюдава увеличение на вноса на пчелен мед в България както от ЕС, така и от трети страни. Това посочва земеделският министър Кирил Вътев в отговор на питане на депутати от ГЕРБ.

Само през миналата година вносът нараства с близо 15 на сто спрямо предходната година до 5026 тона. От тях 2062 тона или 41% са внесени от трети страни, което е увеличение с 22% за година, което се дължи най-вече на внос на мед от Украйна, който достига над 972 тона. Именно през миналата година е имало пик на вноса на пчелен мед у нас, който е над 3 пъти по-голям от вноса през 2020 г. – 1483 тона, показват данните на министерството.

През първите 6 месеца на тази година се отчита спад на вноса на пчелен мед у нас с близо 40 на сто спрямо същия период на миналата година, уточнява министър Вътев. Количествата, доставени от държави членки на ЕС намаляват с 33,2%, а от трети страни – с 47,7 на сто. расте обаче вносът на мед от Гърция с 9 на сто и стига близо 500 тона за шест месеца.

През последните години вносители на пчелен мед в България сред страните извън ЕС са Украйна, Турция и Китай, пише в отговора. През 2022 г- трите страни формират съответно 19%, 14% и 5% от целия внос. Доставките от Нова Зеландия са в минимални количества. Сериозни количества мед обаче сме внесли от Полша и Гърция, съответно 1537 и 1129 тона.

Костурков: Има проблем с вноса на сухо мляко и мед в България

Относно проверките министър Вътев посочва, че през миналата година са взети 56 проби за анализ, от тях 6 са несъответстващи, като само една показва отклонение по отношение на съдържанието на захари. Тази година са планирани 132 проби, от които до сега са взети 64. Несъответстващи са 5 или 8% от всички, като две показват отклонение при съдържанието на захари.

Медът се изследва и за замърсители, пестициди и антибиотици, като през тази година е планирано вземането на 204 проби. Досега са изследвани 93 и на са установени несъответствия.

istock
istock

Заради сигнали на пчелари през август тази година са проверени пазари в София, при което са взети 14 проби от пчелен мед с произход от преработвателни предприятия и от земеделски производители. 12 от тях са от предприятия, а две от земеделски производители, като и двете не съответстват на изискванията за пчелен мед, или просто не са мед, са показали проверките. Само две от пробите от предприятията са показали разминаване в характеристиката на полена, която не съответства на обявения.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg