Бира, кафе и бургер или сандвич в центъра на София излизат по-солено от същата поръчка в редица европейски държави. Това показва проверка на „Телеграф“ в менютата на ресторанти в Атина, Кардиф, Люксембург, Лондон и други, както и в платформата globalprices.com.

А кафето в едно от популярните заведения на бул. „Витоша“ струва 6,30 лв. за брой. За сравнение цената му е по-ниска в Унгария, Португалия, както и в Италия. 
 

"Високите цени не са характерни за всички заведения в центъра на София", смята Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Забраняват шумни заведения и хипермаркети в блока

"На бул. "Витоша" има кафе на цени от 2 до 6 лева. Също така има бургери от 10 до 30 лева. Цените отдавна не растат, те са в застой. Вдигнаха се с 15 до 20%. Цената се формира от поскъпването на петрола и продуктите, доставяни до заведенията. Стойността се определя от потреблението и разходите на търговския обект и цените на суровините и стоките", коментира той пред NOVA NEWS

През миналата година у нас са внесени 23 000 тона кафе.
istock

На свой ред Пейо Майорски, председател на "Асоциацията за защита на потребителите", посочи, че след пандемията има ръст на цените с около 25%. В някои заведения това важи за всички продукти. За бизнеса това поскъпване е мотивирано, но чисто потребителски доходите не са скочили с голям процент, за да се покрият дисбалансите. Не знаем на какво основание цените продължават да растат", отбеляза той. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase