Цената на основни хранителни продукти, както и на плодовете и зеленчуците продължава да върви нагоре, макар и да се отбелязва сезонно поевтиняване на пресните зеленчуци. Индексът на тържищните цени се е повишил с 1,37 на сто до 2,140 пункта, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

В Монтана няма рязко поскъпване на продуктите. Според Камен Аврамов, собственик на хранителен магазин, има промяна на борсовите цени.

По-ниски цени на краставиците и доматите на борсите

"В търговията на дребно от доста време цените са постоянни, което е обусловено от намаленото потребление. Има промяна и в самия начин на пазаруване - хората се ориентират все повече към полуфабрикати, кетъринг и заведения за бързо хранене. Пазарните повишения може да се поемат от складовете на едро. Има еднакви продукти на различни марки с чувствителни разлики в цените. Големите производители поддържат основните си стоки на близки, нормални цени. Увеличаване на печалбата се търси чрез пускане на нови продукти на пазара", коментира той пред NOVA NEWS. И допълни, че фермерските пазари много конкурират търговията на дребно.

Има покачване на цените в световен мащаб, смята доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.

istock
istock


"Има по-слаби реколти през стопанската година - от септември до септември. Имаше наводнения в Русия, войната в Украйна продължава, тези фактори влияят. Ще има леко покачване, но като цяло цените ще се задържат на сегашните си нива", прогнозира той.

От своя страна доц. Щерьо Ножаров, икономически съветник към БСК, посочи, че цените на оранжерийните продукти намаляват, а на вносните се вдигат.

Кои са най-скъпите храни в света

"Глобалните климатични промени доведоха до големи проблеми в световен мащаб, а цените на борсите скочиха. Русия и Украйна са големи производители на добавки за млечни продукти. Имаме и вътрешни причини за ръст на цените - те са макроикономически. Административното увеличение на доходите, без ръст на БВП и производителността, не може да доведе до по-голямо предлагане, а само до увеличение на цените. Нискодоходните групи пазаруват главно млечни продукти и хляб, краставици, домати - това създава инфлационни предпоставки", отбеляза той. 

По думите му общата годишна инфлация няма да надмине 3,4%.

Марулите пълни с пестициди

"Това е проблем за влизането в еврозоната. Цените зависят от това дали ще има устойчиво правителство и актуализация на бюджета", допълни Ножаров. 

Повече по темата гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase