Представиха платформата за проследяване на цените на основните хранителни продукти у нас. Министрите на икономиката и на земеделието показаха на потребителите как да сравняват цените и сами да си направят сметка къде определен продукт е най-изгоден.
 
Предвидено е адресът на сайта да е foodprice.bg. Към интернет страницата ще има и бърза връзка през този на Министерството на икономиката и индустрията, съобщи Нова телевизия.
 
Направени са над 1000 проверки в търговските обекти. Предвиждат се и законодателни промени - Закон за надценките на хранителните стоки. Ще се прегледат и европейските закони по отношение на храните, като ще се заимстват добрите практики, обясни икономическият министър Никола Стоянов.
 
Платформата ще предоставя обединена информация за пазара на храни – от изкупни цени на основни суровини, през стойност на внос и цени на едро, до тези на рафта в магазина. Данните са налични както на национално ниво, така и по области. Има възможност и за сравнение на цените у нас с тези в седем европейски държави (в мониторинга са включени столиците Берлин, Виена, Париж, Букурещ, Атина, Прага и Загреб). Сайтът е собственост на Министерството на икономиката и индустрията и е разработен от „Информационно обслужване” АД.
 
Към момента в сайта са включени около 30 основни хранителни продукта, но за част от тях все още се събира информация за различни техни разфасовки или характеристики (например – масленост при киселото мляко, бял и типов хляб и др.). Системата дава възможност и за проследяване на изкупните цени на основни суровини като мляко, слънчоглед и др. Така потребителят може да получи пълна информация за формирането на цената на дадена стока.

Проверяваме онлайн къде са най-евтини храните

Държавният сайт е една от мерките срещу високите цени у нас. В него търговските вериги ще публикуват продуктите с най-ниски цени, с изключение на тези в промоция. Преди дни вицепремиерът Христо Алексиев обяви, че се предвиждат санкции, ако към сайта даден търговски обект е подал една цена, а във веригата се окаже друга.
 

istock
istock

Данните от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) са от регистрираните стокови тържища в 22 области у нас. Цените на ДКСБТ са на едро, среднопретеглени на база количество.
 
Цените на дребно са обединени от Системата за агропазарна информация (САПИ). Те се наблюдават ежеседмично по области. Обхванати са както големите търговски вериги, така и малки обекти.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg