„Около училищата има павилиончета, магазинчета, в които се предлагат всички възможни изкушения за децата, по правило вредни.

Като започнете от шумящите опаковки, в които най-често намираме чипсове и други популярни храни, често наричани junk, като минете през всички безалкохолни сладки неща, които съдържат изключително много захар и стигнете до обикновения сандвич, предмет на който е нашето актуално проучване.

Децата имат свободен достъп до всички тези вредни неща, от които са запазени в рамките на училището.“

Откриха картел с цени на детски стоки

Това коментира пред БНР Богомил Николов, председател на Асоциация „Активни потребители“.
 

С проучването си на съдържанието на сандвичи, чиите резултати ще бъдат оповестени до десет дни, от Асоциация „Активни потребители“ искат да покажат на родителите, че в тези храни има редица технологични добавки, които не са полезни за децата.

istock
istock

С годините сигналите за храна от училищните лавки са базирани предимно на външни белези – видимо замърсяване или недостатъчно количество. Има обаче множество вредни съставки, които не са толкова видими, подчерта Богомил Николов.

Мед и биопродукти за децата в училище

„Лошото е, че има множество вредни съставки, които не са толкова видими и те са подценявани, съответно отсъстват и в сигналите. Ако вие сте производител на сандвичи – можете да направите рецепта за сандвич, в която да има доста зеленчуци и обратно – можете да направите сандвич, в който да преобладават различни сосове. И точно тези сосове са пълни с най-различни технологични добавки, консерванти и т.н.“

Идеята на проучването и кампанията, която го съпровожда, е да се стимулират производителите да правят по-здравословни храни.

„Защото илюзия е да вярваме, че децата сами ще бъдат толкова критични, колкото сме ние, възрастните“, отбеляза Богомил Николов.

istock
istock

Според Богомир Николов, ако в проверките на храната в училищните столове и лавки участват родители, журналисти и други заинтересовани страни, ще се повиши доверието в системата за контрол.

Агенцията по храните да интегрира родителите в инспекциите, да кани представители на училищните настоятелства, а самите родители да изискват конкретни проверки по-често в училищата, апелират от Асоциация „Активни потребители“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg