Произведеното сирене от краве мляко намалява през последните месеци, за сметка на това расте това на сирене с палма, показват данните на Министерството на земеделието и храните за дейността на млекопреработвателните предприятия в България.

За осемте месеца на тази година от мандрите са излезли почти 8 300 тона фалшиво сирене, като най-голямото количество е произведено през юни – над 1300 тона. За сравнение през февруари и март са продадени по 800-900 тона имитиращ продукт.

През миналата година потребителите у нас са изяли 13 586 тона сирене с растителни мазнини. Количеството е приблизително същото като за 2021 г., когато в магазините са продадени 13 939 тона.

Пробутват ни биволско сирене без биволско мляко

Все пак сме далеч от пика в производството на фалшиви сирена - през 2016 г., когато у нас са произведени 16 231 тона имитиращи сирена.

В същото време през юли и август тази година производството на истинско сирене намалява, като от преработвателните предприятия са излезли съответно 6265 и 6180 тона краве сирене.

istock
istock

Почти наполовина през август спада и производството на други сирена, различни от кравето, като овче и козе, показват данните на земеделското министерство. Двойно е намаляло и производството на масло – от 110-150 тона през януари-март до 50-60 тона през летните месеци.

Общо в страната ни за осем месеца са преработени близо 500 млн. литра прясно мляко, като 467 млн. литра е кравето, а едва 2,5 млн. литра е биволското мляко. От него са произведени над 43 хил. тона пресни млека и близо 111 хил. тона заквасени млека.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg