Трапезата за Великден тази година ще ни струва по-скъпо спрямо миналата, показват данните на Системата за агропазарна информация – САПИ.

За 4-членно семейство ще са нужни около 102 лева, за да посрещнат празника подобаващо. През милата година сумата е била с 5 лева по-малка.

Във Великденската кошница влизат – агнешко месо, козунак, яйца, безалкохолни, както и бутилка роден алкохол, вино и 2 литра бира.

В менюто са и продуктите, нужни за приготвянето на дроб сарма – килограм дреболии, 500 грама ориз и масло, както и бутилка олио, репички, домати, краставици и ябълки.

Тази година за 2 кг агнешка плешка ще платим средно 30 лева, докато през миналата за същото количество сме дали между 25,40 лв. и 29,85 лв.

САПИ
САПИ

Най-висока е цената на  агнешкото във Варна  и Русе – по 32,50 лв. за 2 кг, а най-евтино е в Бургас – 28,90 лв.

Морската столица води класацията и при цените на козунаците. Килограм от тях там се продава по 7 лева, докато в Бургас цена е 6,13 лв.

Пускат списъци на фермите, от които да закупуваме агнешко

Миналата година козунакът се е продавал със 70 стотинки по-евтино
, като най-високата цена е била 6,30 лв. в Пловдив. 20 броя яйца размер L за боядисване ще ни струват средно 5,70 лв., като в Бургас е най-скъпо – 6,20 лв. за 20 бройки.

Без промяна остава цената на агнешките дреболии, нужни за дробсърмата - между 7 и 8 лева за килограм.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg