Цените на основни хранителни и нехранителни стоки и услуги са се повишили значително. Сред тези продукти са някои плодове и зеленчуци. За поскъпването на храните говори в "Денят започва" Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
 
Той обясни, че в момента има по-скъпи пипер, зеле и краставици, като в момента зелето е с 30 ст. по-скъпо от миналата година.

Цените на ябълките, лимоните и бананите са почти същите като миналогодишните, за разлика от прасковите, която тази година е била сравнително скъпа.
 
"Имаме едно успокояване на пазара и то е може би, защото излизаме от активния туристически сезон и имаме и едно успокояване в търсенето", коментира Иванов.
 
Според Иванов през август разликата в потребителската кошница е била 10 лв, а до 14 септември тя е в размер на 6лв.
 
"Септември върви стабилен месец без резки вариации. Туршията ще е по-скъпа от миналата година с 5-10% сумарно на вложените продукти",
обясни той.
 

istock
istock

Иванов каза, че при млечните продукти има изменение с около 5% на фона на повдигането на електрическите ресурси. Същото е положението и при яйцата и пилешкото месо.

Колко българи получават над средната заплата за страната

"По отношение на храните имаме най-висококонкурентния пазар, условия близки до перфектната конкуренция. Там дори и да искаме да произведем бърза динамика не е възможно", обясни Владимир Иванов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg