Поскъпването на електрическата енергия и горивата доведе до повишаването на цените на храните и на инфлацията. Това заяви председателят на Асоциацията за защита на потребителите /АЗП/ Пейо Майорски, съобщава пресцентърът на организацията.

Проучване АЗП показва, че цените на храните са увеличени средно с 5 на сто от месец май 2021 г. насам. Най-сериозно повишение има при олиото, млечните и месни продукти, захарта и брашното.

Потребителите се страхуват от високите цени в магазина

Горивата и електричеството са суровина за производителите и техните високи цени веднага се отразяват на крайния продукт - хранителните стоки, посочва Майорски. По думите му,дори зеленчуците и плодовете това лято са по-скъпи, заради повишените цени на транспортните услуги.

Според него високите цени на горивата и на електроенергията могат да доведат до допълнително покачване стойностите на основните храни през есента и зимата.

istock
istock

Цените на бензина и дизела са най-високите от началото на пандемията и вероятно ще продължат да влияят по веригата, прогнозира председателят на АЗП.

Как търговци заблуждават потребителите в магазина

По думите му, скокът на цените на храните ще се предопределя както от това доколко обвързан е с електроенергията производственият процес, така и от гъвкавостта на бизнеса да покрива повишаващите се разходи. Повишаването ще се отрази върху покупателната способност на домакинствата през есента и зимата, тъй като по-голямо перо от бюджета им ще отива за храни и топлоенергия, се казва в прессъобщението.

Новите цени на тока, горивата, природния газ и топлинната енергия реално ще се усетят от домакинствата след няколко месеца - в началото на отоплителния сезон, като конкретно за тези, които ползват парно и топла вода, ще изпитат най-сериозни затруднения, прогнозира също Пейо Майорски.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg