Измамна схема в социалните мрежи точи личните данни на хората чрез фалшиви ваучери за храна, съобщи „Марица“. От нея вече са пострадали хора от Пловдив и Пазарджик.

Измамниците използвали името на известна българска търговска верига, като създали фалшива страница в социалните мрежи, която е почти копие на оригиналната. Целият снимков материал е откраднат, а информацията съдържа линкове, които водят към съмнителни сайтове.
 
Схемата е проста и не изисква подбор на жертви. На максимален брой потребители се изпраща съобщение, което гласи, че конкретният човек е избран в томбола и печели награда - ваучер в размер на 200 лв. за пазаруване във веригата.

За да получи обаче наградата, "късметлията" трябва да изпрати снимки на личната си карта от двете страни, уж за да се удостовери самоличността. След като тази стъпка бъде направена, следва голямата изненада.

Какво да направя, ако ми източат банковата карта

Комуникацията секва, а от ваучер няма и следа. Чак тогава "победителите" започват да се съмняват и в крайна сметка осъзнават, че са попаднали в капан.

istock
istock

Потребители, които са се досетили навреме, че ги мамят, са подали сигнали до търговската верига. Тя вече излезе с официално предупреждение на официалната си страница във фейсбук.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg