След коледните празници е време да помислим и какво ще сложим на новогодишната трапеза. От средата на декември се наблюдава поскъпване на цените на едро на доматите, картофите и салатата. Има леко поевтиняване на захарта, олиото и маслото. 

Колко би ни излязла новогодишната трапеза ако напазаруваме най-необходимите продукти? 

Според Мирослав Марков, собственик на магазин за хранителни стоки, за 4-членно семейство месните заготовки биха стрували около 30 лева.

Колко излиза посрещането на Нова година в планината


"Деликатесите са малко по-скъпи. Хлябът е 2-3 лева, вината са около 10-12. За една прилична салата около 7-8 лева ще трябва да се платят за зеленчуци, а баницата отново е в диапазона до 12 лева. 10 лева струва средно килограм сирене, около 5 са доматите и краставиците. Малките търговци и потребители изпитват затруднения, фокусът е към големите вериги", смята той.

istock
istock

По думите му спрямо миналата година по същото време цените са поне 20% нагоре.

"Най-много е поскъпнало месото, над 15 лева върви средно на килограм. Около 100 лева ще струва новогодишната трапеза за 4-членно семейство. Продукти, произведени чрез ръчени труд, са по-скъпи", обясни Марков пред NOVA NEWS.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg