С всяка изминала седмица пазарът за хранителни стоки ни излиза по-скъпо. А напоследък ударът по джоба се усеща и заради ръста в цените на млечните продукти. Само за няколко дни поскъпване на щанда виждаме при сиренето, кашкавала и маслото, информира NOVA.

Равносметката: българските потребители плащат почти двойно повече за млечни продукти от средното на щандовете в големите европейски магазини. Това показва анализът за октомври на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

С колко се вдигнаха цените на храните за седмица

Поскъпване при млечните продукти през последните седмици, отчитат и от Комисията по стоковите борси и тържищата. Само за броени дни на едро цената на кг кашкавал се е увеличила с 20 ст., а цената на кг сирене – с 15. А от края на лятото досега скокът е още по-осезаем.

istock
istock

Изчисленията сочат, че само за година най-търсените млечни продукти на едро са поскъпнали със средно 10-15 %. И по борсите килограм кашкавал вече минава 12 лв., а сиренето – 7,70. Над 2 лв. вече плащаме и за пакетче от 125 гр. масло на едро.

По-евтино ли е да пазаруваме млечни продукти в Германия или Гърция, отколкото у нас? Накъде ще тръгнат цените им през следващите месеци? 

Вижте повече във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg