"Имаме мощна конкурентна среда, стабилитет на цените. В траен спад сме на цените, наистина с много малко, но тенденцията четвърти месец е в посока само надолу, без да се обръща нагоре. Всичко това се дължи на по-масовото предлагане на плодове и зеленчуци".
 
Това заяви пред БНР Владимир Иванов - председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.
 
При основните хранителни продукти имаме задържане на цените. Може би вече девети месец почти сме без промяна, отчете той и добави, че единственият продукт, който трайно тръгва надолу, е захарта.
 
"Цената на брашното е в постоянни граници, почти без изменение. Варивата също се успокоиха. По отношение на боб, ориз буквално повече от 9-10 месеца сме почти без промяна - като тенденция. Устойчиво, стабилно, динамично равновесие. Месото спрямо миналата година е с около 10% нагоре, но това е най-малкото, което можеше да се случи след това, което изживяхме като процеси през 2021, 2022 и 2023 г. до средата".

Има ли сухо мляко в сиренето

За млякото и млечните продукти Иванов посочи, че кашкавалът се стабилизира на около 17 лв. на едро, а сиренето - около 11 лв., което е почти без промяна спрямо нивата от миналата година.
 
"С около 4% средно при кашкавал, сирена, масло имаме изменение в посока нагоре. Киселото мляко е с 2%, прясното мляко - с 6%. Това са нормални вариации", допълни той.
 

istock
istock

Вносът на плодове и зеленчуци е неизбежен, напомни председателят на ДКСБТ. По думите му количествата на земеделските производства трябва да са значително повече. Имаме по-нисък темп на спада на цените в следствие на времето, подчерта той и добави, че климатът е най-мощният фактор, който влияе на плодовете и зеленчуците.
 
Инфлация няма как да няма, но въпросът е да е в малки проценти и доходите да я изпреварват, обясни Владимир Иванов. Според него след последните 3 години няма как да не виждаме такъв тип несъответствия.
 
"Пазарът е много стабилен. Интересът на търговците и на пазара преодоля геополитическите напрежения", каза председателят на ДКСБТ.
 
По думите му пазарът се развива, а това, което се наблюдава като процеси, са нормални икономически взаимодействия.
Според него има какво още да правим по отношение на ефективност на нашата икономика и ниво на покупателна способност, както и по подобряване на търговските практики. По думите му това е най-чистата среда, която е почти близка до перфектната конкуренция. Външните влияния са сведени до 0, уточни експертът и изказа мнение: "Дори да искате да манипулирате пазара, няма как да го направите".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase