Българската агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки във Варна, Бургас и Добрич във връзка със стартирането на летния туристически сезон.

През юни месец са проверени 566 обекта за търговия на дребно с храни, сезонни обекти, обекти за кетъринг, заведения за обществено хранене, туристически обекти, предлагащи услугата „all inclusive“.

Продават ли развалени дюнери през лятото

Най-често констатираните от БАБХ нарушения по Черноморието са били необявени алергени, съдържащи се в състава на предлаганите храни, несъответствия при етикетирането на храните, предлагани на блок маси, липса на индивидуално опаковани лъжички за сладолед и др.

istock
istock

Акцент при проверките са били коректното етикетиране на храните, информацията, предоставяна на мястото на предлагане на предварително неопакованите храни, условията за съхранение на суровини и храни, температурната обработка, хигиената на обектите, личната хигиена и здравословно състояние на заетия персонал.

При проверките са издадени 47 предписания и 1 акт за установяване на административно нарушение.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg