Месо от болни коне е било продавано в магазините в няколко европейски като говеждо.
 
Схемата е разбита от испанската жандармерия в сътрудничество с полицията на други държави от ЕС.

Зад нея стои международна престъпна група, чиято дейност е продължила няколко години, съобщава испанският всекидневник El Pais.

Разследването на случая включва освен Испания и Португалия, откъдето са били болните коне, също така Франция, Холандия и Белгия.

Предполага се, че конското месо, което често е било заразено с листериоза, е било незаконно продавано в тези страни.

Откриха пилешко със салмонела у нас

Служители на цивилната гвардия са влезли в кланицата в Торено, в деня, когато скандалът е се разразил. Престъпната практика включва фалшифициране на фактури, документи за тестване и контрол на качеството на месото.

istock
istock

Кланиците са били отваряни нощем, за да се обработват и транжират животните.
 
Месото от болни или дори мъртви животни е трябвало да се изпраща в зоологически градини като животинска храна, но след фалшифицирането на документите е било пускано на пазара.
 
Разследването показа още, че най-често незаконното конско месо се предлага на потребителите като говеждо месо. Най-големите доставки на такова месо са достигнали до белгийския пазар.
 
До миналия петък по това дело са били повдигнати обвинения за 65 души. Сред тях са коневъди, ветеринарни лекари, собственици на кланици, дистрибутори и продавачи на месо.

Те са в обвинени в престъпна организация, пране на пари, подправяне на документи, както и излагане на риск на обществено здраве. 
 

istock
istock

През последните години около 18 000 коня са преминали през ръцете на този заговор с годишни ползи от около двадесет милиона евро. За организиране на престъпното деяние е арестуван холандецът Йохан Фасен, който живее в Аликанте.

Откриха опасен немски колбас в нашите магазини

Последният грандиозен скандал с конско месо е от 2013 година, когато беше установено, че стотици тонове конско месо, представени за телешко, са били вложени в лазаня, чели и други ястия с кайма.

Продуктите бяха реализирани в почти всички страни от ЕС, а началото на скандалът тръгна от Обединеното кралство.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg