По случай утрешния Международен ден на пицата европейската статистическа агенция Евростат представи синтезирани данни за поскъпването на любимата за милиони европейци храна.

Данните сочат, че през декември 2022 г. цената на закупената от хранителни магазини в Европейския съюз пица или киш (френски тарт) е била средно с 16 процента по-висока спрямо декември 2021 г. За сравнение през последния месец на 2021 г. годишното поскъпване на пицата възлизаше на едва 2 процента.

Ще има ли полза от контрола върху цените

С увеличение от 37 процента България е трета сред страните членки от Евросъюза по ръст на цената на дребно на пицата през декември 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021г.

За цялата 2022 г. пицата, продавана в родните магазини, е поскъпнала средно с 25,4 на сто, при средно ниво на ръст на цената в ЕС от 8,9 на сто.

Евростат
Евростат

Сред членките на ЕС най-високо увеличение на цената на пицата на годишна основа през декември 2022 г. е регистрирала Унгария (+46 процента), следвана от Литва (+39 процента) и България (+37 процента). Противно на тях най-слабо поскъпване на пицата е регистрирано в Люксембург (+7 на сто), Италия (+10 на сто) и Франция (+13 на сто).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg