Всеки един конфликт влияе на пазарите в известна степен. По-важният фактор е балансът между търсенето и предлагането. През лятото и есента на миналата година има голямо производство на зърнени култури, добивите са рекордни.

Потреблението леко се повиши, но все пак не може да поеме по-добрата реколта, която е прибрана и цените продължиха да падат. Това коментира за NOVA NEWS Васил Симов, изпълнителен директор на Софийската стокова борса.

Той уточни, че за някои стоки конфликтът в Червено море се оказа по-силен фактор.

По-ниски цени на основните стоки по световните борси


Симов уточни, че има трайна тенденция към поевтиняване на царевицата.

„Тя е фуражна култура и така можем да следим накъде ще вървят цените на месото и млякото. Причините за поевтиняването се коренят в рекордния добив в САЩ - най-големият производител на царевица в света”, каза още експертът.

istock
istock

По думите му хлебната пшеница също поевтинява. Той уточни, че цената на суровото слънчогледово олио също се е понижила. На световната борса в Ротердам тя е спаднала с 35% в сравнение с януари миналата година.

Според Симов пазарът на петрол е динамичен, а той се влияе от конфликтите. 

„Нарушените доставки оказват влияние. Надявам се годината да е мирна, защото пазарите работят добре, когато няма военни конфликти”, каза още експертът.

Целия разговор гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg