Пандемията сви консумацията на вино наполовина. Това отчитат производители в началото на кампанията по гроздобер, съобщи Нова телевизия.
 

Огромни количества вина залежават в избите, а разходите за производство на новата реколта – растат. В същото време избите се готвят за отлична като количество и качество реколта тази есен.
 
Очакванията са тази година да бъдат произведени 145 000 т грозде, от което да се произведе 100 млн. литра вино. Пандемията и затварянето на заведенията е намалило износа и потреблението, което е по принцип е 110-120 млн. литра. Затова и над 83 млн. литра са в запас в избите.
 
"Първо тръгна много добре, но имаше много суша", коментират лозари от Мелнишко. В Пловдивско пък очакват по-добра реколта от миналогодишната.

Пием евтин алкохол

"Миналата година берем по това време, а сега не сме започнали. Но се очертава по-добра реколта", коментират лозари. Така реколтата в страната по прогнози ще е с 20% повече. Тя ще даде и по-добро качество. От избите пък ще излязат 100 млн.литра вино. 327 пък са винарските предприятия в страната, като броят им нараства.
 

istock
istock

В избите обаче застояват вина от предишни години, заради пандемията. Според производители драстично са спаднали сделките за експорт. някои дори са продавали на безценица стари вина ,за да освободят избите си. Българинът консумира 100-120 млн.литра вино годишно, като през последната година потреблението е намаляло. по данни на бранша 40% е спадът на консумация, заради затворени заведения.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg