Олиото в малките магазини мина 6,70 лева за бутилка, показват данните на земеделското министерство. Най-висока цена е отчетена в Силистра – 6,73 лв. за литър, като само за седмица цената там се е повишила с 2,13 лева. Над 6 лева вече се продава бутилката и в Благоевград, Велико Търново, Кюстендил, Ловеч, Плевен и Русе.

Най-ниска остава цената в Пловдив - 4,62 лева за литър, Пазарджик и Смолян – 5 лева за литър, като там за седмица поскъпване не е отчетено.

Увеличението на цените в деветнадесет от областите с между 7,1% и 53,3% на седмична база (най-значително в Добрич) води до нарастване на средната цена за страната в по-малките магазини с 21,3%, до 5,75 лв./литър.

Отразявайки възходящия тренд при изкупната цена на суровината от последните няколко седмици, през периода 9 – 16 март 2022 г. средните цени по веригата на предлагане на рафинирано слънчогледово олио в страната се повишават чувствително, отчитат от земеделското министерство.

Цените на едро на слънчогледовото олио на тържищата са в диапазона от 3,49 лв./литър (Враца) до 5,30 лв./литър (Ямбол). В шестнадесет области се наблюдава повишение на цените на седмична база от 1,4% до 28,1%, най-сериозно в Пловдив, а единствено в София – понижение, с 0,5%. Така, средната цена на едро за страната се увеличава с 9,8%, до 4,24 лв./литър.

Предлагането на дребно на олиото в големите търговски вериги (ГТВ) е на цени от 4,24 лв./литър (Кюстендил) до 5,55 лв./литър (Силистра). Седмичните ценови отклонения, отчетени в почти цялата страна, са в границите от -9,1% (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен до +32,6% (Варна), предимно в посока нагоре. В резултат, средната цена за страната в големите супермаркети се покачва с 6,1%, до 4,86 лв./литър.  

МЗ
МЗ

През последната седмица цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,89 лв./литър под тези в другите търговски обекти, като разликата в тази посока достига до 2,11 лв./литър в Ловеч. Изключение са Смолян и Пловдив, където продуктът се предлага съответно с 0,09 лв./литър и 0,37 лв./литър по-скъпо в хипермаркетите, отколкото в малките магазини.

Олиото няма да прескочи повече от 8 лева за литър

Разликата между цените на едро и на дребно на олиото е средно 0,62 лв./литър за големите супермаркети и 1,51 лв./литър за по-малките магазини. Маржът е най-голям за веригите във Варна – 1,99 лв./литър, а за малките магазини – в Ловеч – 2,93 лв./литър. В Хасково, Плевен и Ямбол цените на дребно на продукта са от 0,25 лв./литър до 0,41 лв./литър по-ниски от тези на едро.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg